Skip to main content
Blog

Cash flow issues? Stop met bezuinigen op uw directe kosten!

By 5 augustus 2020One Comment

Uw productiekosten verlagen, andere materialen verwerken, bezuinigen op personeel, … als een bedrijf cashflow uitdagingen heeft, kom ik verschillende aanpakken tegen. Helaas niet altijd de aanpak die daadwerkelijk de cashflow issues oplost. Stel uzelf eens de vraag: “Maak ik de goede keuze door te bezuinigen op m’n directe kosten?”

Kunt u met minder mensen of met productaanpassingen meer omzet (of winst) realiseren? Of levert het problemen op doordat een andere kwaliteit product wordt gerealiseerd? En wat dacht u van de mogelijke imagoschade?

Het klinkt logisch om naar de directe kosten te kijken, zeker als de omzet achterblijft. Nu zelfs meer dan ooit. Hebt u echter al eens uw secundaire processen, de indirecte kosten, kritisch onder de loep gelegd? Verpakkings- en logistieke kosten zijn veelal een kostenposten die geen focus hebben. Wanneer uw bedrijf de afgelopen jaren is gegroeid, groeien de directe kosten mee. De indirecte kosten ook, maar ze blijven onderbelicht, worden ondoorzichtiger en sluiten slechter aan bij elke stap die u zet.

Verpakkings- en logistieke kosten: een druppel op een gloeiende plaat?

Dat lijkt zo. Totdat het ondoorzichtige transparant wordt. Één van mijn klanten had een jaaromzet van 35 miljoen. De verpakkingskosten bedroegen € 200 – 300k, transportkosten 800 – 1.000k. Door inzicht te geven in zijn optimaliseringsmogelijkheden op logistiek en verpakkingsgebied, werden de processen geoptimaliseerd en een jaarlijkse besparing € 100 – 200k gerealiseerd. Jaar na jaar. Zonder een euro te investeren.

Mijn team en ik maken het ondoorzichtige transparant voor het management van een organisatie. Binnen Salvum hebben we de kennis, expertise en contacten. Specifiek en alleen op het gebied van verpakkingen en logistiek. Zowel binnen als buiten Europa. We opereren daarbij altijd onafhankelijk en creëren oplossingen die aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen van uw organisatie. Hierdoor gaat u doelmatiger en maatschappelijk verantwoord inkopen én realiseert u een duurzame kostenbesparing.

Hoe werkt het?

Tijdens een kick-off meeting krijgt u inzicht in hoe Salvum werkt en krijg ik inzicht in hoe uw organisatie werkt. Daarna verdiep ik me verder in uw logistieke en verpakkingsprocessen. 4 tot 6 weken later spreken we elkaar weer. U ziet uw spend cube: wat zijn de uitgaven? Aan wat en wie? Krijgt u wat is afgesproken? Daarna geef ik u inzicht in de optimaliserings- en besparingsmogelijkheden met onderbouwde facts & figures.

Wilt u ermee aan de slag? Dan organiseer en verzorg ik de volledige implementatie, zowel in- als extern. Daarna informeer ik elke 3 maanden de betreffende stakeholders op een transparante, gestructureerde wijze.

Wat kost het mij?

De tijd van de twee meetings. Geen investeringen in euro’s aan de voorzijde, ook geen verborgen kosten of addertjes onder het gras. No cure, no pay. Zijn er besparingen mogelijk, dan delen we hierin, oftewel gain share. Dit is echter tijdelijk; daarna stromen de besparingen geheel uw organisatie in.

Wat levert het op?

Meer. Veel meer.

  • In tijd te specificeren doordat uw mensen blijven focussen op waar ze goed in zijn.
  • In kennis krijgt u extra, specialistische kennis en ervaring die opereert in het verlengde van uw organisatie en in samenwerking met u en uw inkoop.
  • In euro’s doordat u uw processen optimaliseert. Niet eenmalig, maar duurzaam en toekomstbestendig.

Uw financiële positie verbeteren door uw logistieke en verpakkingskosten te optimaliseren? Neem dan vandaag nog contact op met mij, Gerard Peeters, via: 0475 – 635 805 of info@salvum-europe.com.

Gerard Peeters

Ruim 20 jaar ervaring met het op een efficiënte manier verbeteren van interne operaties en bedrijfsprestaties als geheel. Er is in de loop der jaren een uitgebreid track-record opgebouwd. In Nederland, de Benelux, Europa, het Verre-Oosten en Zuid-Afrika. Altijd op een persoonlijke manier, door naast beslissingsnemers te staan en in contact te zijn met suppliers.

One Comment

  • R. Boon schreef:

    Ik zie om me heen dat cashflow issues op vandaag impact hebben op de toekomstbestendigheid van nogal wat bedrijven. Veelal zoeken ondernemers dan naar de oplossing aan de verkoopkant. Het zal interessant zijn om te zien welke winst er voor deze bedrijven te halen valt aan de ‘verborgen’ inkoopzijde.

Leave a Reply