Skip to main content
Blog

Circulaire verpakkingen

Wie of wat is SALVUM?
Aan het Kerkplein in het kerkdorpje Herkenbosch ligt Salvum, een onafhankelijk inkoopadviesbureau voor het midden- en grootbedrijf dat gespecialiseerd is in het optimaliseren van met name verpakkingsprocessen. Met ruim twintig jaar ervaring in de verpakkingsbranche is het bedrijf als geen ander bekend met de meest voorkomende verpakkingsmogelijkheden, actuele marktontwikkelingen én de wet- en regelgeving met betrekking tot dit onderwerp.

Gerard Peeters, eigenaar van SALVUM en ervaren inkoopprofessional vertelt: ‘In Nederland zijn ongeveer driehonderd bedrijven werkzaam in de verpakkingsindustrie die samen goed zijn voor een geschatte omzet van 6,5 miljard euro. Dat is bepaald niet niks. Tot voor kort werd in onze economie – en dus ook in de verpakkingsindustrie – vrijwel ongeremd gebruik gemaakt van grondstoffen, die na gebruik als afval werden weggegooid. Dat kost niet alleen verschrikkelijk veel geld, het is ook enorm belastend voor het milieu. Het is daarom niet verwonderlijk dat de wet- en regelgeving voor de productie en het gebruik van verpakkingen steeds strenger wordt. 

Je hebt onlangs een lezing gegeven over circulaire verpakkingen. Kun je daar iets meer over vertellen?
‘Er zijn voor de meeste bedrijven ontzettend veel mogelijkheden om tot duurzame kostenbesparingen op verpakkingen te komen die ook nog eens veel minder milieubelastend zijn. De circulaire verpakkingsindustrie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van verpakkingsmaterialen. Het is zo’n omvangrijk onderwerp dat je er een dag over zou kunnen praten, of een boek over zou kunnen schrijven. Om die reden wil ik me nu graag aan de hand van enkele voorbeelden toespitsen op de vele misverstanden die er bestaan – en vaak opzettelijk in de wereld worden gebracht – over de verschillen in duurzaamheid van diverse verpakkingsmaterialen.’

Wijdverbreide misverstanden met betrekking tot duurzaamheid
‘Een van de beste voorbeelden in dat kader is plastic,’ zegt Gerard. ‘Plastic verpakkingen hebben een tegenwoordig een slecht imago. Iedereen kent de verhalen over de enorme afvalberg aan plastic die we met zijn allen produceren en de schade die we daarmee aan de natuur toebrengen, en iedereen geeft daarom af op bijvoorbeeld de in plastic verpakte komkommers die in de supermarkten in de schappen liggen. Wie zichzelf ook maar een beetje milieubewust noemt spreekt er schande van. Maar die plastic verpakking waarborgt in dit geval de langere houdbaarheid van de komkommer, en de impact op het milieu van het weggooien van een bedorven komkommer is aanzienlijk groter dan die van de plastic verpakking. 
Ook is het imago van papier als verpakkingsmateriaal veel positiever dan dat van plastic, maar de productie van papier en karton vraagt veel meer energie dan de productie van plastic. Bovendien wordt tegenwoordig een aanzienlijk deel van het plastic gerecycled. 
Hetzelfde geldt voor staal en aluminium: de productie van staal verbruikt veel meer energie dan die van aluminium, maar bij hergebruik juist veel minder. Een belangrijk feit waarmee rekening dient te worden gehouden als je gaat kijken naar mogelijkheden om kosten te besparen en de duurzaamheid te verhogen.’

Greenwashing
En dan is er nog het fenomeen dat we “greenwashing” noemen,’ vertelt Peeters. ‘Greenwashing – ook wel feelgood policy genoemd –  is het misleiden of niet volledig informeren van je klanten of de consument met de bedoeling ze ervan te overtuigen dat ze met een milieuvriendelijk product te maken hebben. Door bijvoorbeeld reclame te maken voor een uit duurzame materialen bestaand product zonder erbij te vermelden dat de productie ervan erg vervuilend is. Of door te stellen dat je bedrijf duurzaam is terwijl slechts één van je vele producten duurzaam te noemen is. Kennis van zaken en beschikken over de juiste – en volledige – informatie is dus erg belangrijk om je verpakkingsprocessen te kunnen stroomlijnen en verduurzamen.’

Waarom SALVUM?
‘En daar kom ik in beeld,’ glimlacht Peeters. ‘Mijn motto is “inzicht maakt alles duidelijk”. Ik ken de markt en beschik wereldwijd over een netwerk aan verpakkingsleveranciers. Door mijn jarenlange expertise ben ik in staat om op basis van een grondige maatwerkanalyse inzicht te geven in de mogelijkheden om de werkprocessen te verduurzamen en de kosten te reduceren. 
Zoals gezegd heb ik nu slechts een paar kleine voorbeelden genoemd om de complexiteit van kostenbesparing en verduurzaming van de verpakkingsindustrie te illustreren. In een volgende blog vertel ik graag meer. Maar je kunt uiteraard ook gewoon contact met mij opnemen. 

Wil jij weten wat Salvum voor jouw bedrijf kan betekenen?
Neem dan snel contact met mij, Gerard Peeters, op via 0475 635 805 of info@salvum-europe.com.

Gerard Peeters

Ruim 20 jaar ervaring met het op een efficiënte manier verbeteren van interne operaties en bedrijfsprestaties als geheel. Er is in de loop der jaren een uitgebreid track-record opgebouwd. In Nederland, de Benelux, Europa, het Verre-Oosten en Zuid-Afrika. Altijd op een persoonlijke manier, door naast beslissingsnemers te staan en in contact te zijn met suppliers.

Leave a Reply