Skip to main content
Blog

Duurzaam verpakken beter voor het milieu én uw portemonnee.

By 27 oktober 2023No Comments

Dat we zuiniger met onze planeet en dus met grondstoffen moeten omgaan is ons zo langzamerhand wel duidelijk. Milieuvriendelijke bedrijfsvoering wordt meer en meer een criterium voor klanten om wel of niet met een bedrijf in zee te gaan. Dat maakt het steeds belangrijker om te kiezen voor productverpakkingen die de ecologische voetafdruk van uw bedrijf minimaliseren. Een bijkomend voordeel is dat u op die manier tevens een aanzienlijke kostenbesparing kunt verwezenlijken. Maar hoe doe je dat?

Enkele simpele voorbeelden:

  1. Kies voor een lichtgewicht verpakking voor uw producten. Verpak uw product niet onnodig in teveel of veel te grote dozen. Een lichtgewicht pakket heeft minder verzendkosten en u creëert niet meer afval dan nodig is. Door op deze manier materiaalverspilling te voorkomen maakt u een goede indruk bij de consument.
  2. Kies voor milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. Papier, karton en aluminium zijn 100% recyclebaar, maar ook bepaalde soorten plastic kunnen gerecycled worden. Milieuvriendelijke recyclebare ( of gerecyclede) productverpakkingen versterken de reputatie van uw bedrijf als milieubewuste ondernemer waardoor u zich op een positieve manier onderscheidt van uw concurrenten. 
  3. Zorg ervoor dat uw te verzenden producten zorgvuldig verpakt zijn zodat de kans dat een product geretourneerd moet worden vanwege een beschadiging minimaal is. Zo voorkomt u onnodige vervoers-, verpakkings- en productiekosten.
  4. Kies voor verpakkingsmateriaal met een keurmerk. Op die manier weet u zeker dat de grondstoffen van uw verpakkingen op een verantwoorde manier zijn gewonnen.
  5. Waarborg een gestroomlijnd retourproces. Het is een feit dat online gekochte producten veel vaker geretourneerd worden dan producten die in een fysieke winkel zijn gekocht. Dat betekent dat er een heleboel winst te behalen valt bij een doordacht retoursysteem, zowel financieel als milieutechnisch gezien. Maak het bijvoorbeeld voor klanten mogelijk om hun aankoop in de oorspronkelijke verpakking te retourneren door gebruik te maken van een retourticket. 

Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar onderzoek heeft uitgewezen dat klanten bereid zijn om meer te betalen voor hun aankoop bij een bedrijf dat aantoonbaar milieubewust te werkt. Door gebruik te maken van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen bewijst u dus niet alleen het milieu, maar ook uzelf als ondernemer een grote dienst.

Gerard Peeters

Ruim 20 jaar ervaring met het op een efficiënte manier verbeteren van interne operaties en bedrijfsprestaties als geheel. Er is in de loop der jaren een uitgebreid track-record opgebouwd. In Nederland, de Benelux, Europa, het Verre-Oosten en Zuid-Afrika. Altijd op een persoonlijke manier, door naast beslissingsnemers te staan en in contact te zijn met suppliers.

Leave a Reply