Skip to main content
Blog

Duurzaam verzenden

By 9 december 2023No Comments

Groeiende behoefte aan verpakkingen

In een wereld waarin e-commerce een groeiende rol speelt, neemt de verpakkingsbehoefte alleen maar toe en worden verpakkingen steeds belangrijker. In een tijd waarin de bescherming van het milieu hoog op ieders agenda staat is het gebruik van duurzaam verpakkingsmateriaal dan ook van groot belang. Het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen is niet langer een luxe maar een noodzaak.
Het gebruik van de oude niet-recyclebare materialen, voornamelijk plastic verpakkingen, is een immense bedreiging voor het milieu. Wet- en regelgeving, lobbygroepen voor milieuduurzaamheid en het koopgedrag van millennials zetten de verpakkingsindustrie onder druk om maatregelen te treffen die het plasticprobleem drastisch verminderen.

Soorten verpakkingen

Niet alle soorten verpakkingen dienen hetzelfde doel, waardoor de eisen die eraan gesteld worden ook verschillen. Grofweg gesteld zijn verpakkingen op te delen in drie categorieën:

Primaire verpakkingen

Dit is de verpakkingslaag waarin het product zoals het in de winkel ligt verpakt is. Hoewel het hoofddoel van deze verpakking is om het product te beschermen tegen blootstelling van buitenaf, is het ook belangrijk dat ze visueel aantrekkelijk is en de consument tot kopen verleidt. Denk daarbij aan plastic papier of folies en dozen of flessen die etenswaren bevatten.

Secundaire verpakkingen

Dit zijn de verpakkingen waarin een aantal exemplaren van hetzelfde product worden verpakt, vaak hebben we het dan over kartonnen dozen.

Tertiaire verpakkingen

Tertiaire verpakkingen zijn de verpakkingen waarin een grote hoeveelheid van hetzelfde product wordt verpakt tijdens bijvoorbeeld het vervoer van magazijnen naar verkooppunten. Een voorbeeld van tertiair verpakkingsmateriaal is de krimpfolie waarin een pallet vol dozen worden verpakt om te waarborgen dat er tijdens het vervoer niets verkeerd gaat.Milieuvriendelijke verpakkingen

Wat maakt nu een verpakking duurzaam?
Een voorbeeld van duurzame verpakkingen zijn recyclebare verpakkingen. Als de materialen waarvan een verpakking gemaakt is herbruikbaar te zijn beperkt dit immers het ontstaan van afval. Ook is het uiteraard van belang om niet onnodig veel verpakkingsmateriaal te gebruiken bij het inpakken van artikelen voor verzending.
Verder zijn verpakkingen die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare stoffen minder schadelijk voor mens en milieu.

Tips voor duurzaam verpakken en verzenden

Hoe kun je nou je producten duurzaam verpakken en verzenden?

  • Maak gebruik van (gerecyclede) papieren of kartonnen verpakkingen
  • Gebruik voor hergebruik geschikte draagtassen die van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan katoen, jute of palmbladeren.
  • Kies als het gebruik van plastic onvermijdelijk is voor een groen alternatief, dus een recyclebare variant. Als plastic goed wordt ingezameld, kan het namelijk prima hergebruikt worden. Op die manier kan ondanks het gebruik van plastic, het groeien van de zogenaamde plasticsoep toch worden teruggedrongen.

Duurzaam verpakken voordelig voor het milieu én je bedrijf

Veel bedrijven aarzelen nog om daadwerkelijk ferme stappen te zetten richting duurzaam verpakken uit angst voor hogere kosten. Dankzij milieuwetgeving en bewustmakingscampagnes slaat de balans wat kostenbesparing betreft steeds vaker door in het voordeel van duurzame materialen.
Bovendien is er nog een ander aspect dat steeds belangrijker wordt: uw imago.
Steeds meer consumenten kiezen ervoor om te kopen bij bedrijven die handelen in sociaal of ecologisch belang. Zo slaat u dus met milieubewust handelen twee vliegen in één klap: u verkleint uw ecologische voetafdruk en u vergroot tegelijkertijd uw klantenbestand.

Gerard Peeters

Ruim 20 jaar ervaring met het op een efficiënte manier verbeteren van interne operaties en bedrijfsprestaties als geheel. Er is in de loop der jaren een uitgebreid track-record opgebouwd. In Nederland, de Benelux, Europa, het Verre-Oosten en Zuid-Afrika. Altijd op een persoonlijke manier, door naast beslissingsnemers te staan en in contact te zijn met suppliers.

Leave a Reply