Skip to main content
Blog

Kosten besparen? Kijk naar de hele keten van verpakkingen en transport

By 9 januari 2017januari 20th, 20182 Comments

Duurzame kostenbesparingen op verpakkingen en transport kunnen worden bereikt door kritisch te kijken naar de efficiëntie van de gehele supply chain. Het vraagt om een brede blik en een langetermijnvisie, want de kosten gaan altijd voor de baten uit. Een transport is geslaagd als de goederen ongeschonden en tijdig op de eindbestemming arriveren. Een deugdelijke verpakking draagt in belangrijke mate bij om transportschade te voorkomen. Dat betekent: zorgen voor verpakkingen en pallets van de juiste maat en kwaliteit.

Het transport begint feitelijk op het moment dat een product wordt verpakt. Bij de kwaliteit en afmeting van de verpakking dient de hele keten in ogenschouw te worden genomen. Wordt het product handmatig opgepakt, met een heftruck vervoerd of via een rollerbaan getransporteerd, alvorens het in een vrachtwagen wordt vervoerd? Vindt er een tussentijdse op- en overslag plaats of gaat het product rechtstreeks naar de klant? De verpakking moet alles onderweg kunnen doorstaan. Vele bedrijven hebben echter onvoldoende zicht op de supply chain. Met te hoge verpakkings- en transportkosten tot gevolg.

Een te hoog percentage aan transportschade kan worden gereduceerd met pallets en verpakkingen van duurzame kwaliteit. Te hoge transportkosten door inefficiënte ritten en/of de verkeerde transporteur kunnen flink omlaag worden gebracht door minder lucht in verpakkingen en een optimale beladingsgraad van vrachtwagens.

Het gebruik van herbruikbare verpakkingen opent de deur naar kostenbesparingen. Het is duurder in aanschaf, maar op termijn een stuk goedkoper. Het biedt de kans om goede data te verzamelen over de producten, zodat u bijvoorbeeld productverlies tot een minimum kunt beperken en de exacte locatie van het product steeds kunt traceren. Herbruikbare verpakkingen bieden ook de mogelijkheid van branding. U kunt uw bedrijfsnaam en logo op de kratten, dozen en pallets vermelden, wat een positief effect heeft op uw naamsbekendheid en de klantverbondenheid.

Herbruikbare kunststof bakken en pallets kosten in eerste instantie ook meer, maar ze gaan veel langer mee en het is bijvoorbeeld hygiënischer bij het transport van allerhande voedsel. De relatie tussen pallet en product wordt vaak onderschat. Het is van belang de juiste pallets te kiezen die het verpakte product optimaal ondersteunen en schadevrij houden. Soms zijn eenweg pallets of dozen nog steeds de beste optie, omdat er dan geen retour is en het hout of papier wordt gerecycled. Plastic pallets zijn beter geschikt voor heftrucks en andere apparatuur, waarmee de kans op beschadiging vermindert en de kosten per gebruik dalen. Het levert tevens milieuwinst op. Er komt hierdoor minder afval op de afvalberg terecht en er zijn minder grondstoffen nodig om de verpakking te creëren.

Verminder, hergebruik, recycle. Met minder over-verpakken en duurzamer verpakkingsmateriaal kunnen bedrijven hun ecologische voetafdruk verminderen, zonder in te leveren op de transportveiligheid van de producten. De kans op schade wordt bovendien gereduceerd door eenvoudig te openen verpakkingen. Minder schade leidt tot een hogere klanttevredenheid en minder kosten.

Er is een grote diversiteit in verpakkingsmaterialen en productentransport. De juiste verpakking is onder meer afhankelijk van de breekbaarheid van het product, de economische waarde en de transportweg. Kiezen voor standaarddozen die in hoogte verstelbaar zijn, levert op. U heeft minder of geen opvulmateriaal nodig. Deze gestandaardiseerde en duurzame verpakkingswijze met minder lucht in de verpakking draagt bij aan een doelmatiger logistieke operatie, een vermindering van transportkosten en zorgt voor een lagere milieu-uitstoot. Kostenreductie in transport wordt daarnaast bereikt met stapelbare pallets die op de goede wijze en zo volledig mogelijk beladen zijn.

De verwachting is dat met een verdergaande economische groei bedrijven meer willen investeren in betere verpakkings- en transportmaterialen om op de lange termijn geld te besparen. Een duurzame bedrijfsvoering is noodzakelijk voor u en uw klanten. Dit verhoogt de noodzaak om de gehele supply chain te analyseren en te betrekken in de keuzes voor efficiënter, duurzamer en (uiteindelijk) voordeliger verpakkingen en transport. SALVUM biedt als ketenregisseur oplossingen op maat in verpakkingen transport, met als topprioriteit: kostenbesparing!

Gerard Peeters

Ruim 20 jaar ervaring met het op een efficiënte manier verbeteren van interne operaties en bedrijfsprestaties als geheel. Er is in de loop der jaren een uitgebreid track-record opgebouwd. In Nederland, de Benelux, Europa, het Verre-Oosten en Zuid-Afrika. Altijd op een persoonlijke manier, door naast beslissingsnemers te staan en in contact te zijn met suppliers.

2 Comments

  • Mijn geld gids schreef:

    Goed artikel. Duidelijke informatie

  • Johannes schreef:

    Het belang van een op de producten toegespitste en herkenbare pallet is een ondergeschoven kindje in de wereld van logistiek. Bovendien kunnen er kosten bespaard worden bij de aankoop van bijvoorbeeld gebruikte pallets. Ik zou wel willen zeggen dat pallets met een kunststoffen bodem beter bestand zijn tegen de weersomstandigheden in NL waar menig houten pallet vaak buiten in de regen staat te rotten. Een herkenbare pallet kopen is eigenlijk een pre!

Leave a Reply