Wondermiddel
Plastic heeft tegenwoordig een slechte naam, maar dat is niet altijd zo geweest. Integendeel, plastic werd lang gezien als een wondermiddel. Plastic kan goed tegen hitte en lijkt oneindig lang mee te gaan en het is niet zwaar, maar wel heel sterk. Bovendien is het goedkoop en kun je er van alles van maken, van speelgoed tot meubels, auto-onderdelen en uiteraard verpakkingen. Sinds de Tweede Wereldoorlog nam de productie en de ontwikkeling van nieuwe plasticproducten dan ook flink toe. Inmiddels is het beeld van plastic als wonderproduct echter flink onderuitgehaald.
Grote boosdoener
Tegenwoordig wordt plastic gezien als één van de meest urgente milieuproblemen van dit moment. Je hoeft alleen maar te denken aan beelden van de ‘plastic soep’, met afval bedekte stranden of in plastic verstrikt geraakte dode dieren om te begrijpen waarom. De roep om plastic uit onze wereld te bannen wordt dan ook steeds luider.
Plastic in de ban
Grote hoeveelheden plastic worden geproduceerd voor eenmalig gebruik. Denk daarbij aan plastic bestek en bekers, rietjes, verpakkingen. Om de hoeveelheid plastic die in het milieu terechtkomt terug te dringen komen en steeds meer wetten en regels die plastic wegwerpproducten verbieden, zoals bijvoorbeeld genoemde rietjes en bestek. Dat klinkt logisch, hoe minder plastic hoe beter zou je denken. Toch zitten er haken en ogen aan die stelling.
Papier als milieuvriendelijke vervanger, of toch niet?
Vanwege het groeiende besef dat plastic slecht is voor het milieu en de daaruit voortvloeiende wetgeving om het gebruik van plastic te verminderen, zijn inmiddels een heleboel producten die ooit van plastic werden gemaakt inmiddels in een papieren versie verkrijgbaar. Op het eerste gezicht een fantastische en bovendien logische oplossing voor het plastic probleem lijkt het, papier is immers een veel milieuvriendelijker product dan plastic en zwerft aanzienlijk minder lang rond in het milieu. Zo eenvoudig is het echter niet. Zo is papier niet waterdicht en minder sterk dan plastic, zodat het geen één op één vervanger kan zijn, maar dat niet alleen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat voor de productie van papier vele malen meer water en energie nodig is dan voor de productie van plastic. En dat papier aanzienlijk volumineuzer is dan plastic, waardoor er meer vrachtwagens nodig zijn voor transport wat weer meer CO2-uitstoot veroorzaakt. En hoe milieuvriendelijk ben je dan bijvoorbeeld nog bezig als je de plastic zakken waarin je in de snoepwinkel je snoep kunt scheppen, vervangt door papieren exemplaren?
Afwegingen en keuzes maken. Salvum weet raad!
Het mag duidelijk zijn dat het, als je als bedrijf de beste bedoelingen hebt en verantwoordelijkheid wil nemen voor je ecologische voetafdruk, een lastig karwei is om te bepalen welke keuzes de juiste zijn. Tegelijkertijd komen er steeds meer internationale verordeningen die je dwingen om je bedrijfsprocessen milieuvriendelijker te maken. Dankzij zijn jarenlange ervaring in het optimaliseren van werkprocessen kan Salvum je helpen bij het inventariseren en verbeteren van de processen in jouw bedrijf. Dus wil je niet achter de feiten aanhollen maar voorbereid op een milieuvriendelijke toekomst tegemoet gaan? Gewoon even Salvum bellen en een afspraak maken!